دانستنی ها

مراحل بتن ریزی

مراحل بتن ریزی در محوطه

مراحل بتن ریزی عبارتند از مرتحی که در زیر توضیح داده شده اما بهتر است قبل از نام بردن مراحل بتن ریزی توضیحی مختصری در مورد این اینکه بتن ریزی چیست صحبت کنیم.

بتن ریزی چیست

بتن ریزی به فرآیند ریختن بتن در محل ساخت و ساز، یعنی ریختن بتن در محل ساخت سقف، کف، فونداسیون و غیره اطلاق می شود. عموماً بتن ریزی در قالب هایی انجام می شود که پس از سفت شدن بتن از بتن جدا شده و تا به گیرش صد درصد برسد از بتن نگهداری می شود. بتن ریزی به منظور مقاوم سازی ساختمان انجام می شود و قطعاتی مانند پی، سقف و ستون ها نیاز به بتن ریزی دارند. فرآیند بتن ریزی بسته به اقلیم و شرایط آب و هوایی متفاوت است. بتن پرمصرف ترین مصالح ساختمانی ساخته شده توسط انسان در جهان است و بعد از آب به عنوان متداول ترین مصالح مورد استفاده روی زمین در رتبه دوم قرار دارد. بتن از اختلاط سیمان، آب و سنگدانه ها و گاها مواد افزودنی به نسبت لازم به دست می آید و به دلیل دوام و استحکام زیاد، کاربرد فراوانی دارد.

مراحل بتن ریزی

ساخت بتن در چند مرحله انجام می شود که به شرح زیر است:

آماده کردن بتن

قبل از شروع بتن ریزی باید به کیفیت بتن مورد استفاده در ساخت و ساز توجه کرد و از مناسب بودن آن مطمئن شد. مواد بتن باید به درصد دقیق مخلوط شود تا بتن بعدا دچار مشکل نشود. مقدار بسیار کم یا زیاد هر یک از مواد تشکیل دهنده بتن می تواند مشکلات زیادی را برای سازندگان ایجاد کند و ایمنی ساختمان را زیر سوال ببرد. بتن از موادی مانند ماسه، سیمان، سنگ آهک، آب و سایر مواد شیمیایی تشکیل شده است. سه چهارم بتن از سنگدانه ها و یک چهارم باقی مانده آب است. نحوه ترکیب این مواد به یکدیگر یک عملیات تخصصی است و باید با دانش و مهارت کافی انجام شود.

آرماتوربندی و قالب بندی

مراحل بتن ریزی

مرحله دومی که باید قبل از بتن ریزی انجام شود، آرماتوربندی و قالب بندی است. در پی ساختمان مهندس سازه با در نظر گرفتن تعداد طبقات، محاسبه بار روی پی، کیفیت خاک و سایر عوامل، تعداد آرماتورها و موارد دیگر را تعیین می کند. این قسمت از کار باید توسط مهندسان ناظر پروژه انجام شود. مهندسان با محاسبات لازم عرض آرماتورها یا همان میلگردها را تعیین می کنند. فضای کمی در اطراف آرماتور باقی می ماند که مربوط به محل قرارگیری قالب های بتن ریزی است. علاوه بر فونداسیون ساختمان ، سقف ها و ستون ها نیز به قالب گیری و آرماتور نیاز دارند.

بتن ریزی

پس از اتمام مراحل آرماتوربندی و قالب بندی، بتن در قسمت های خودش ریخته می شود. از آنجایی که در فونداسیون ساختمان به بتن زیادی نیاز است، از روش های مختلفی برای انتقال بتن استفاده می شود. از جمله این روش ها می توان به استفاده از دستگاه مونوریل، سیستم آسانسور یا پمپاژ بتن اشاره کرد.

سقف یک ساختمان نسبت به فونداسیون به بتن کمتری نیاز دارد. از روش های ذکر شده برای انتقال بتن به سقف نیز استفاده می شود. بتن ریزی سقف باید در یک مرحله انجام شود و تاخیر نداشته باشد زیرا سقف ساختمان باید یکپارچه بوده و دارای ترک و ایراد نباشد. بتن ریزی در ستون ها نیز به صورت دستی و یا با پمپاژ بتن انجام می شود.

متراکم کردن بتن

پس از ریختن بتن باید آن را صاف کرد. همچنین باید از عدم وجود هوا بین لایه های آن اطمینان حاصل کرد، زیرا در صورت وجود هوا در بتن مقاومت آن کاهش می یابد. برای جلوگیری از این امر از صاف کردن بتن یا ویبراسیون استفاده می شود. برای ویبراسیون بتن ساختمانی از دو روش استفاده می شود. اگر قطر بتن کمتر از 15 سانتی متر باشد، معمولاً از ماله برای لرزش استفاده می شود، اما اگر قطر بتن ریخته شده بیشتر از مقدار تعیین شده باشد، ماله مناسب نیست و باید از ویبراتور استفاده کرد. ویبراتورهای مورد استفاده برای این کار می توانند لرزشی، فشرده سازی یا ترکیبی از هر دو باشند. این آخرین مرحله از مراحل بتن ریزی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *